Dalarna


Dalarna

Siljansnas banner.jpg

Dalarna
Lokalisering
Dalarna - Lokalisering
Vapen
Dalarna - Vapen
Yta
Folkmängd
Officiell webbplats
Den jättelika dalahästen i Avesta.

Dalarna är ett landskap i Svealand i mellersta Sverige. Dalarna anses av många vara själva kvintessensen av Sverige, med dalahästar och traditionellt midsommarfirande med deltagarna klädda i folkdräkt. Dalarna har som region bidragit till vad som kan anses som typiskt svenskt, till exempel Falu rödfärg och falukorv. En biprodukt från malmbrytningen i Falu koppargruva används för att tillverka falu rödfärg som är mycket populär. Arketypen för en svensk idyll verkar nästan alltid innefatta en rödmålad stuga med vita knutar. Falukorven är skyddad av EU som regional produkt och dess ingredienser är noga reglerade.

Kommuner

Dalarna består av fjorton kommuner:

Städer

Andra destinationer

Fakta om Dalarna

Historia

Lokalbefolkning

Klimat

Dalarnas läge med ett relativt stort avstånd till omgivande hav ger klimatet en kontinental prägel med för breddgraden varma somrar och kalla vintrar. Klimatets kontinentala prägel är mest uttalad i landskpets norra del. Den ungefärliga medeltemperaturen är för Falun i januari ca -7 grader C och i juli ca +17 grader C. För Särna i landskapets norra del är motsvarande värden ca -11 grader C samt +14 grader C.

Språk

Svenska. En särart av svenskan utgör dialekten älvdalska som bara talas i Älvdalen med omnejd.

Att ta sig till Dalarna

Flyg till Dala Airport [1] utanför Borlänge och till Mora-Siljan flygplats [2].

Förflyttning i Dalarna

Att se

  • Fjällen, älvarna och bergen, världsarvsstaden Falun, Mora med mera.
  • Laxön, som har bevarat ett gammalt militärläger.

Att göra

Mat och dryck

Säkerhet

This page is based on a Wikipedia article written by contributors (read/edit). Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply. Images, videos and audio are available under their respective licenses. Cover photo is available under CC BY 2.0 license.