Gotland


Gotland

Utsikt från kyrkkullen i Visby ut över havet

Gotland
Lokalisering
Gotland - Lokalisering
Vapen
Gotland - Vapen
Huvudort
Yta
Folkmängd

Gotland [1] är ett landskap i Götaland i Sverige, och samtidigt en primärkommun, en region, ett län och ett stift. Det är Sveriges största ö.

Regioner

Fårö norr om huvudön är på sitt sätt en egen region, förbunden med huvudön genom en av Trafikverket driven gratisfärja.

Städer

Tätorter

Andra destinationer

Nationalparken Gotska sandön nås genom privat båttrafik dels från Nynåshamn på fastlandet, dels och enklare från Fårösund.

Fakta om Gotland

Gotland är ungefär 3.000 kvadratkilometer stort. Från Ekeviken på norra Fårö till Hoburgen på Sudret är det xx kilometer fågelbägen.

Historia

Hansastaden Visby finns sedan 1995 med på Unescos världsarvslista.

Visby är ett exempel på en nordeuropeisk muromgärdad hansestad som på ett unikt sätt bevarat sin stadsbild och sin värdefulla bebyggelse.

Gotland hade många och vidsträckta handelsförbindelser på vikingatiden. Över 700 vikingatida skatter har hittats på ön, däribland världens största vikingatida silverskatt, Spillingsskatten, som visas på Gotlands Fornsal från juni 2007.

Medeltidsveckan är ett arrangemang som lockar många historieintresserade. Vecka 32 varje år förvandlas stora delar av Visby till en medeltida stad med medeltidsklädda människor, marknader och tornerspel.

Berggrunden på Gotland består till stora delar av kalksten. Vinden och havet har genom årtusenden format raukar och grottbildningar i kalkstenen. De största raukområdena är Digerhuvud på Fårö och Folhammar i närheten av Ljugarn på östra Gotland.

Lokalbefolkning

Gotlänningar, varav många inflyttade. Under somrarna är befolkningen väsentligt större, varav majoriteten av sommargotlänningarna är stockholmare.

Klimat

Öläget i Östersjön gör att vintern kommer senare och dröjer längre än på motsvarande breddgrad i fastlands-Sverige. Inte minst har Golland mildare senhöstar.

Språk

Svenska, med större dialektalt inslag än i fastlands-Sverige.

Att ta sig till Gotland

Se närmare under Visby. Till Gotland reser man med båt från Nynäshamn eller Oskarshamn med Destination Gotland [2]. Flyg går från Arlanda, Bromma eller Linköping och ombesörjs från Stockholms av SAS [3] och Gotlandsflyg [4]. På sommaren brukar flygtrafiken utökas med flera avgångar. Sommartid har AirBerlin [5] enstaka avgångar (från ?) per vecka.

Förlyttning på Gotland

Gotland tillhör de mest populära områdena i Sverige för turistcykling, delvis för att landskapet är platt.

Vägnätet är mycket utbyggt.

Att se

  • Raukar (stenar vid Gotlands stränder som ibland ser ut som gubbar).
  • Konstverk i större utsträckning än i flertalet delar av Sverige
  • Uppemot ett hundra medeltidskyrkor av stort kulturhistoriskt värde, i så gott som varje socken.

Att göra

Bad, sightseeing, vandring. Aktuella program hos Gotlands Turistförening man kan se mer i Gotland kom bara

Mat och dryck

Saffranspannkaka

Säkerhet

Som i Sverige i övrigt.

This page is based on a Wikipedia article written by contributors (read/edit). Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply. Images, videos and audio are available under their respective licenses. Cover photo is available under CC BY 2.0 license.